Dobra kawiarnia – jaka powinna być?

Gdy poszukujemy miejsca jakim jest kawiarnia starówka, to zamierzamy najpewniej napić się przepysznej kawy. Jest to nasz główny cel. Warto skupić się na kawie. Możemy nieco na bok odstawić kwestie wystroju lokalu czy też jego lokalizacji. Wchodząc do kawiarni powinniśmy w pierwszej kolejności zwrócić uwagę na ekspres, jak i także na młynek do kawy. Porządek i higiena jest również nie bez znaczenia. Brudny ekspres z oblepionymi resztkami kawy nie świadczy zbyt dobrze o obsłudze lokalu. Gdy już widać pewne braki w kwestiach podstawowej higieny, to odradzamy kawy w takim miejscu. Wiadomo, że jeśli kawiarnia starówka nie jest zbyt czysta, to nie sposób wyczuć smaku świeżo zaparzonej kawy.

Zwróćmy także uwagę na to, czy kolby na kawę są wpięte cały czas w ekspres i tym samym odpinane jedynie po to, aby wyrzucić starą kawę. Koleby te muszą być gorące cały czas, aby mogło poprawnie działać. Dlaczego jest to takie ważne? Każdy wykwalifikowany barista dba o utrzymanie czystości swojego stanowiska pracy.

Na sam koniec wspomnijmy o ziarnach w młynku. Jak widać, że klosz z kawą jest matowy, zatłuszczony oraz brudny od czarnych węgielków znajdujących się w środku to raczej odpuśćmy sobie to miejsce. Wypalone odpowiednio ziarna nie mogą być w żadnym wypadku czarne. Powinny być matowe, ciemnobrązowe czy też brązowe. Oleiste oraz błyszczące ziarna są charakterystyczne dla kawy bardzo mocno wypalanej, w której to smaku dominuje drewno, stęchlizna, dym, a do tego spora doza goryczy. Zapytajmy obsługę, czy wiedzą, jaką kawkę mają aktualnie w młynku. Nie bójmy się tego.

Leave a Reply